fotobalk

 

Situatie: de achtertuin is door de nieuwe uitbouw van het huis een kleiner geworden.
Opdracht: een goed tuinontwerp om de overgebleven ruimte optimaal te benutten en in te richten.
Wensen: terras in avondzon, gazon om op te liggen, dichte erfafscheiding met de buren, een transparante erfafscheiding achter, plaats voor kliko's.

 

Uitgangspunt: de bewoners hebben lange tijd in het buitenland gewoond en koesteren de herinneringen aan de uitbundige tropische natuur.
Concept: Groene Oase - een tuin waar je rust vindt tussen weelderige beplanting.

 

Aanleg: door de verbouwing was niks meer van de oude tuin over. De tuin is vanaf nul opgebouwd.
Reactie bewoners: ‘De tuin lijkt groter in plaats van kleiner. Het lijkt wel of je in een andere wereld komt. We zijn blij dat we het nog voor de winter hebben laten doen’.

 

Tuinontwerp Groene Oase

 

 

 Tuinaanleg Groene Oase

 

grondwerk

 

bodemverbetering

 

hoogteverschil

   
Zand, steen en puin woren afgevoerd.  

De verdichte bodem wordt omgespit. Teelaarde en compost worden aangebracht. Zij vormen het fundament voor de groene tuin.

  Het niveauverschil van 30cm wordt opgevangen door de tuin geleidelijk af te laten lopen. Het regenwater kan in de bodem zakken. Overtollig water vind zijn weg naar de straat.

bomen

 

zo groot mogelijke bomen

 

erfafscheiding

   
Bomen brengen hoogte en diepte in de tuin. Ze ontnemen het zicht op de omringende bebouwing. De bomen kunnen tot volle wasdom groeien omdat bij de keuze rekening is gehouden met de groeivorm en uituindelijke grootte.   Bomen groeien langzaam. Koop tijd door zo groot mogelijke bomen aan te panten.   Een onregelmatige lijn van palen van diverse lengtes en diktes waar klimplanten tussendoor kunnen groeien. In plaats van de geplande kastanje houten palen is in de uitvoering gekozen voor gebruikte palen.

natuursteen terras

 

looppad

 

voegen van gras

   
Terras van natuursteen gelegd in gestabiliseerd zand.

  Een pad van stapstenen slingert over het gazon. Het gras groeit tussen de voegen.

  Bij de entrees en het terras is een hard-elastich voegmiddel gebruik. Bij het pad liggen de stenen in het gazon en vormt gras het voegmiddel.

gazon

 

vaste planten

 

 tuinkruiden

   
Voor het gazon zijn graszoden gebruikt voor een snel wintergroen resultaat.   De vaste planten zijn geselecteerd op hun bloei en bladvorm en -kleur. Van een mooie bladcombinatie kun je het hele jaar plezier hebben. Alleen op strategische plaatsen staat wintergroene beplanting.   Dicht bij de deur is de border ingericht met kruiden. Ook struiken zoals laurier en rozemarijn en de klimmer Kiwibes zijn eetbaar.

klimplanten

 

muurbegroeiing en tuinspiegel

 

schapenraster - kliko's

   
De tuin heeft veel muren die we laten begroeien met klimplanten. Ze nemen weinig plaats in, maar hebben een groots effect.   De muren van de garage zijn voorzien van lattenwerk waar klimplanten tegenaan groeien. Een tuinspiegel geeft extra diepte in de tuin.   De kliko's staan tussen een laag en hoog schapenraster. Ondanks het transparante karakter van het hekwerk, vallen de containers niet meer op.

pergola

 

vooraf

 

resultaat

   
De pergola is gemaakt van robuste palen met een hekwerk erop als steun voor de blauwe regen. Het franse schapenraster met laag poortje sluit de tuin af.   Door de verbouwing is bijna niets meer van de tuin over. Alleen de klimplant over de pergola en de gesnoeide kersenboom zijn gespaard gebleven.   'Wanneer je de tuin binnengaat, lijkt het alsof je in een sprookje stapt'.